شهریری یک محوطه باستانی در شهرستان مشگین شهر از شهرهای استان اردبیل ایران است.
این محوطه شامل ۲۸۰ سنگافراشته باستانی است که دیرینگی آنها بیش از ۸ هزار سال پیش میلاد برآورد میشود و قدمت این مناطق به دوران اواخر مفرغ و دوره نوسنگی و مس سنگی و نیز اوایل آهن مربوط است.
این سنگافراشتهها با ارتفاع متفاوت ۷۰تا ۳۶۰سانتیمتری که اکثراً منقوش به اشکال انسان هستند. طرح انسانهای حک شده بر روی سنگها به شکل افرادی دست به سینه و معمولاً بدون دهان است و تنها یک مجسمه حکاکی شده زن یافت شده که دارای دهان میباشد و تاکنون فقط هفت قطعه این نوع سنگ - افراشتهها در منطقه حکاری کردستان ترکیه و یک قطعه هم در قپوزستان آذربایجان یافت شدهاست.
سنگافراشته کشف شده در بویاحمدلی ناحیه آغدام جمهوری آذربایجان
وسعت محوطه شهریری ۴۰۰ هکتار است و در ۶۰ کیلومتری غرب اردبیل، ۷ کیلومتری شمال شرقی مشگین شهر - بخش لاهرود، یک کیلومتری شمال روستای پیرازمیان و در کنار رودخانه قرهسو واقع شدهاست.
محوطه شهریری از سه قسمت معبد، قوشاتپه و قله تشکیل شدهاست و سنگافراشتههای این محل با فرسایش و تخریب زیادی روبهرو هستند و در فروردین ۱۳۹۰ گردباد باعث ویرانی بخشی از این محوطه شد.
محوطه باستانی «شهریری» در سال ۱۳۸۱ از سوی میراث فرهنگی استان در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید. از زمان پیدا شدن این محوطه تاکنون، هشتاد درصد آثار آن از میان رفتهاست؛ و متأسفانه علی رغم قدمت این آثار و دگرگونی تاریخهایی که خواندهایم (با توجه به قدمت این آثار) هیچ توجهی به این آثار ارزشمند نشده و هنوز هم در معرض خراب شدن قرار گرفتهاند.
منبع: مسافر کوچولو سامانه رزرو آنلاین هتل و تور های داخلی و خارجی
telegram.me/hotels724